Μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους φυσικού τοκετού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι ο τοκετός στο νερό, καθώς πλέον αποδεδειγμένα προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό. Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το πρώτο που έδωσε στις Ελληνίδες αυτή τη δυνατότητα, εξακολουθεί να προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες στις μέλλουσες μητέρες για μια μοναδική και ασφαλή εμπειρία τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωρό τους.

Το Μαιευτήριο Λητώ ήταν το πρώτο που προχώρησε στην εφαρμογή της μεθόδου την Ελλάδα, το 1999 σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στον χώρο της Αίθουσας Τοκετών του μαιευτηρίου. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος διαθέτει ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική και αρωματικά αιθέρια έλαια. Η παρουσία των εξειδικευμένων μαιών καθώς και αυτή του συζύγου δημιουργούν ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό, χωρίς άγχος σε χώρο που χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο βρέφος, με την παρουσία του Θεράποντος Μαιευτήρα - Γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε πρώτη ζήτηση.

waterbirth lito

Τα οφέλη

Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού. Συγκεκριμένα, το νερό αυξάνει τις ενδορφίνες, την κυκλοφορία του αίματος, τον ρυθμό αναπνοής και μειώνει την αρτηριακή πίεση, το οίδημα και τον πόνο. Έτσι προσφέρει αναλγησία στο 1ο στάδιο του τοκετού ενώ η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.

Ακόμη, η δυνατότητα χαλάρωσης αυξάνεται και μειώνεται το άγχος ενώ γίνεται ευκολότερη η έξοδος του εμβρύου, με λιγότερο πόνο και μικρότερη πιθανότητα τραυματισμών – ρήξεων. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων ενώ η ανάμνηση της εμπειρίας είναι θετική.

 • Το νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.
 • Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου - η γυναίκα δεν καθηλώνεται όπως στο κρεβάτι.
 • Το νερό επιφέρει εξαιρετική χαλάρωση και μείωση του άγχους.
 • Μέσα στο νερό επιτυγχάνονται μεγαλύτερη διατατικότητα (διάταση) των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδος του εμβρύου, λιγότερος πόνος και μικρή πιθανότητα τραυματισμών ρήξεων.
 • Κατά τον τοκετό στο νερό δε χρησιμοποιούνται φάρμακα.
 • Η εμπειρία του τοκετού στο νερό αποτελεί ιδιαίτερα θετική ανάμνηση.
 • Η μικρότερη αίσθηση της πίεσης από τις ωδίνες βοηθά σε αποτελεσματικές συσπάσεις της μήτρας.
 • Διεγείρεται η διαστολή του τραχήλου και επιβραδύνεται ο χρόνος.
 • Αυξάνεται η έκκριση των ορμονών.Όταν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, το ζητούμενο στον τοκετό είναι η ελάχιστη φαρμακευτική και ιατρική παρέμβαση, ώστε η γυναίκα να βιώσει το ευτυχές γεγονός με ηρεμία ακολουθώντας το μονοπάτι της φύσης.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η θέληση της ίδιας της γυναίκας καθώς και η καλή σχέση της με το νερό. Επιπλέον πρέπει:

 • Να έχουμε φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.
 • Να μην υπάρχουν ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις.
 • Να μην έχουμε περίπτωση πρόωρης ρήξης υμένων.
 • Να μην έχουμε υπέρταση ή προεκλαμψία ή ηλικία κυήσεως μικρότερη των 37 εβδομάδων.

Τα μειονεκτήματα

Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών έγκειται στην πιθανότητα πνιγμού του μωρού. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι πνεύμονες του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα. Άλλωστε, μέχρι τότε παίρνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου. Οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι οι ίδιοι, όπως και στον τοκετό εκτός νερού.

Στα αρνητικά της μεθόδου τοποθετούνται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που τίθενται για να γίνει δυνατή η διεξαγωγή της. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καλή της σχέση της εγκυμονούσας με το νερό, η φυσιολογική εξέλιξη της κύησης και η προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα στην πισίνα. 

 

 

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png