Ο τοκετός δεν είναι ένας αγώνας στον οποίο οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν ! Το ζητούμενο είναι να καταλάβει η γυναίκα και ο σύντροφος της ότι ο τοκετός αφορά άμεσα τους ίδιους και το μωρό τους και καμία αγωγή δεν είναι υποχρεωτική. Εκείνοι είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις (βασικός παράγοντας είναι η  εμπιστοσύνη στον γιατρό ή την μαία).

Κανενός είδους φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά στην γυναίκα (εκτός εάν τίθεται σοβαρό πρόβλημα υγείας). Οι ωδίνες μπορούν να αξιολογηθούν πραγματικά μόνο από την γυναίκα που τις βιώνει (διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο).

Όσο διαφορετική είναι η κάθε εγκυμοσύνη , τόσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει  κάθε γυναίκα τις ωδίνες του τοκετού, οι οποίες αντικειμενικά είναι ισχυρές.

Η  επισκληρίδιος είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς η γυναίκα που γεννά, να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται κατα την διάρκεια του τοκετού. Κατά την επισκληρίδιο χορηγείται αναλγητικό μέσω ενός πολύ λεπτού καθετήρα που τοποθετείται στην πλάτη απο τον αναισθησιολόγο .

Η επισκληρίδιος αναισθησία στις μέρες μας θεωρείται τεχνική ρουτίνας, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται από αναισθησιολόγο.  Με πολύ απλά λόγια, ο αναισθησιολόγος αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας  τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο στη συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα τα  οποία παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς το εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση πόνου.

Epidural Anesthesia

Στα σύγχρονα μαιευτήρια υπάρχει πάντα αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο, που κάνει τη συγκεκριμένη μορφή αναισθησίας και θεωρείται πλέον ασφαλής.

Μία πιθανή επιπλοκή  της επισκληρίδιου μπορεί να θεωρηθεί  η υπόταση. Ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες (π.χ. παραλυσία) είναι πολύ μικρός (σε μέσο όρο 1/30.000). Μπορεί να παρουσιαστεί ένα μούδιασμα των ποδιών μετά τον τοκετό και στην περίπτωση αυτή συνιστάται η εξέταση από το γιατρό.

Σε γενικές γραμμές η επισκληρίδιος θεωρείται μία ακίνδυνη διαδικασία και υπάρχουν πολλές γυναίκες που  δηλώνουν ότι ο τοκετός λόγω αυτής της αναισθησίας ήταν σχεδόν ανώδυνος. Σπανιότερα υπάρχουν  και γυναίκες που πιστεύουν ότι η μέθοδος δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη μείωση των πόνων του τοκετού.

Η επισκληρίδιος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για εκείνες τις γυναίκες που έχουν παρατεταμένο ή επίπονο τοκετό, ή για εκείνες που είναι πολύ αγχωμένες. Απομακρύνει τον πόνο του τοκετού και δεν θα νιώθετε τόσο κουρασμένες μετά τον τοκετό.

Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα:

  • Μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας βαριά και έτσι να νιώσετε ανήμπορη να βρείτε τη θέση που σας βολεύει
  • Λόγω της δυσκολίας στην κίνηση και μετακίνηση θα σας τοποθετηθεί καθετήρας στην ουροδόχο κύστη σας για να σας βοηθήσει
  • Θα έχετε έναν ορό στο χέρι σας για να σας δίνει υγρά και να σας βοηθήσει να διατηρηθεί σωστή και σταθερή η πίεση σας
  • Δεν θα είστε σε θέση να σηκωθείτε από το κρεβάτι κατά την διάρκεια του τοκετού και για κάποιες ώρες μετά

Με την επισκληρίδιο αναισθησία, λόγω της πιθανής υπότασης, οι συσπάσεις και η καρδιά του μωρού σας θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς με ένα μηχάνημα, τον καρδιοτοκογράφο.

Η πρακτική που ακολουθώ κατα την διάρκεια των τοκετών μου αφήνει ελευθερία στην γυναίκα να αποφασίσει η ίδια τον τρόπο αναλγησίας της. 

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png