Θηλασμός και κάπνισμα

Είναι κοινή γνώση οτι η χρήση του καπνού είναι ανθυγιεινή. Πολλοί άνθρωποι όμως εξακολουθούν να καπνίζουν και πολλοί καπνιστές μάχονται τον εθισμό στην νικοτίνη.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, περίπου 250 εκατομμύρια γυναίκες είναι καπνιστριες ανά τον κόσμο: 22% στις ανεπτυγμένες χώρες και περίπου 9% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλές καπνίστριες μητέρες επιλέγουν να μην θηλάσουν, λόγω ψυχολογικων παραγόντων ή κοινωνική πίεση.  Μερικές μητέρες που καπνίζουν μπορεί να αρχίσουν τον θηλασμό αλλα σταματούν πιο νωρίς επειδή δεν πιστεύουν οτι είναι σωστό να καπνίζουν κατα την διάρκεια του θηλασμού.

Προστασία από αναπνευστικές λοιμώξεις

Μελέτες έχουν δείξει οτι ο Θηλασμός προσφέρει προστασία απο αναπνευστικές λοιμώξεις σε μωρά οικογενειών που καπνίζουν. Οι λοιμώξεις αναπνευστικού είναι πολύ πιο συχνές στα μωρά που εκτίθενται στον καπνό του περιβάλλοντος ή το παθητικό κάπνισμα.  Οι μητέρες που καπνίζουν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάσουν και να προσπαθούν να καπνίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

Το 2001 Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδίατρων, άλλαξε την επίσημη θέση της σχετικά με το κάπνισμα και τον θηλασμό. Η αλλαγή αυτή βασίζεται στα νέα ευρήματα ερευνών καθώς και στην συνολική προσπάθεια αύξησης του θηλασμού στις ΗΠΑ.

Η μελέτη που αναφέρουν έδειξε οτι μεταξύ των γυναικών που συνεχίζουν να καπνίζουν κατα την διάρκεια του θηλασμού, η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού μειώνεται μεταξύ των βρεφών τους, σε σύγκριση με τα βρέφη των καπνιστριών μητέρων που τρέφονταν με μπιμπερό. Δηλαδή ο Θηλασμός και το κάπνισμα είναι λιγότερο επιζήμια για το παιδί απο το τάισμα με μπιμπερό.

Προηγουμένως, η νικοτίνη ήταν στον κατάλογο των ουσιών που αντενδείκνυνται κατά την διάρκεια του θηλασμού, λόγω της μειώσεις παραγωγής γάλακτος και μείωση της αύξησης σωματικού βάρους των βρεφών καθώς και την μεταφορά νικοτινης και άλλων ουσιών μέσω του μητρικού γαλακτος. Η έκθεση του 2001, ωστόσο, δεν βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν εάν το ποσό της νικοτινης που περνά στο βρέφος μέσω του γαλακτος είναι επιβλαβής, και αναμένονται περαιτέρω μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο Παγκόσμιος Σύλλογος Θηλασμού

Η θέση του Παγκόσμιου Συλλόγου Θηλασμού (LaLecheLeague) είναι :

“Πάντα θεωρούσαμε οτι, ναι, οι καπνιστριες μητέρες θα έχουν μωρά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν και θηλάζουν θα έχουν μικρότερο κίνδυνο.”

Χρήσιμες Συμβουλές

Όταν οι μητέρες είναι καπνίστριες οι συμβουλές είναι:

  • Καπνίστε μακριά απο το μωρό, σε εξωτερικούς χώρους.
  • Καπνίστε μετά τον θηλασμό.
  • Καπνίστε όσο το δυνατόν λιγότερα τσιγάρα.

Οι κίνδυνοι για το μωρό σε βαριά καπνιστριες μητέρες (πάνω απο 20 τσιγάρα την ημέρα) είναι :

  • μείωση της παραγωγής γάλακτος,
  • αναστολή του let down αντανακλαστικού καθώς και
  • συμπτώματα στο μωρό όπως ναυτία, κολικοί εντέρου και εμετοί.

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png