Εισαγωγή

Η επιφάνεια (κυτταρική) του τραχήλου της μήτρας, λέγεται τραχηλικό επιθήλιο.Τα κύτταρα του τραχηλικού επιθηλίου, έχουν μια συγκεκριμένη μορφή, που φαίνεται στο μικροσκόπιο κατά την εξέταση του τεστ Παπανικολάου. Το πλακώδες επιθήλιο, είναι στην επιφάνεια του τραχήλου, και το αδενικό επιθήλιο στην εσωτερική επιφάνεια του τραχηλικού σωλήνα.Αν η μορφή του τραχηλικού επιθηλίου είναι διαφορετική, αναλόγως της εικόνας, έχουμε παθολογικό επιθήλιο.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Είχατε ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του ΠΑΠ τεστ σας απο τον τράχηλο της μήτρας σας.Το ΠΑΠ τεστ  είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει μικρές αλλαγές των κυττάρων του τραχήλου και να προλαμβάνει την ανάπτυξη κυττάρων με κακοήθη χαρακτηριστικά.Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν είναι ασυνήθιστο: τα αποτελέσματα του ΠΑΠ τεστ  σε περίπου 1 στις 20 γυναίκες δείχνουν κάποια ανωμαλία.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο μια ανωμαλία που βρέθηκε στο ΠΑΠ τεστ, εφόσον τηρούμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, να είναι καρκίνος. Σχεδόν όλα τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα δείχνουν όχι περισσότερο από μικρές αλλαγές στα κύτταρα. Αυτά λειτουργούν ως ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου εάν δεν κάναμε κάποια θεραπεία.·

Τι σημαίνει το αποτέλεσμά μου;

Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σημαίνει συνήθως ότι έχουν βρεθεί μικρές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Το όνομα που δόθηκε σε αυτές τις αλλαγές είναι δυσκαρύωση (αλλαγές στο σχήμα του πυρήνα των κυττάτων).
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές επιστρέφουν στα φυσιολογικά πλαίσια από μόνες τους. Αλλά μερικές φορές οι αλλαγές αυτές μπορούν να χειροτερέψουν και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο στο μέλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να έχουμε μια περαιτέρω εξέταση που θα δείξει εάν κάποια θεραπεία είναι απαραίτητη. Η θεραπεία είναι απλή και σχεδόν 100% αποτελεσματική.  
Ευτυχώς η ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου παίρνει πολλά χρόνια και με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με το ΠΑΠ τεστ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μικρές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και να προλάβουμε την ανάπτυξη του καρκίνου. 

hpv disease progression

Τι προκαλεί ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα;

Οι αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας συνδέονται  συχνά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη αυτού του ιού, και ορισμένοι τύποι συνδέονται σχεδόν με όλες  τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις εξαφανίζονται, χωρίς την ανάγκη για θεραπεία. Ακόμα και οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τους ιούς ΗΡV «υψηλού κινδύνου» σπανίως αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η λοίμωξη από HPV συχνά δεν έχει συμπτώματα. Επομένως, είναι πιθανό ότι μπορεί μία γυναίκα να είχε τον ιό για πολλά χρόνια χωρίς να το γνωρίζει, ή ακόμα και ο σύντροφός της μπορεί να είχε μολυνθεί πριν από πολλά χρόνια και πάλι να μην το ήξερε. 

Τι συμβαίνει τώρα;

Για πολλές γυναίκες ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα θα δείξει οριακές αλλαγές ή ήπια δυσκαρύωση.Αυτές είναι μικρές αλλαγές, οι οποίες συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό από μόνες τους.Η περιοχή των κυττάρων με αλλοίωση είναι γνωστή ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία, ή CIN. Η ήπια δυσκαρύωση σχετίζεται με την αλλοίωση βαθμού CIN1. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι καρκίνος, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οδηγούν σε καρκίνο στο μέλλον.
Είναι ασφαλές στην περίπτωση των ήπιων αλλαγών να δοθεί μια ευκαιρία να επιστρέψουν στο φυσιολογικό χωρίς θεραπεία. Εάν έχετε ένα αποτέλεσμα με οριακές/ήπιες αλλαγές ή ήπια δυσκαρύωση  ο γιατρός σας θα σας ζητήσει συνήθως να επιστρέψετε για επανάληψη του τεστ ΠΑΠ σε έξι μήνες. Εναλλακτικά, μπορεί να προτείνει μια άλλη εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση.
Εάν τα αποτελέσματα του επαναληπτικού ΠΑΠ τεστ είναι φυσιολογικά θα σας ζητηθεί να επαναλάβετε το ΠΑΠ τεστ ανά εξάμηνο για να βεβαιωθεί ότι τα κύτταρα εξακολουθούν να είναι υγιή.  Εάν και αυτά τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά θα κάνετε κανονικά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.  
Αν τα αποτελέσματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν οριακές αλλαγές ή ήπια δυσκαρύωση, ο γιατρός θα σας προτείνει να κάνετε μία κολποσκόπηση.
Σε μερικές γυναίκες το αποτέλεσμά τους θα δείξει μέτρια ή σοβαρή δυσκαρύωση. Αυτές οι περιοχές των κυττάρων με τέτοια αλλίωση συνδέονται με τους βαθμούς CIN 2 και CIN 3.Ακόμη και με αλλαγές βαθμού CIN 2 ή CIN 3 , είναι απίθανο να έχετε καρκίνο. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στο κανονικό από μόνες τους και συνήθως χρειάζονται θεραπεία.
Για να αποφασιστεί εάν χρειάζεστε θεραπεία, με την κολποσκόπηση θα γίνει λεπτομερής  έλεγχος του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό οι αλλαγές να ελεγχθούν για την αποφυγή πιο βαρέων αλλαγών στο μέλλον. 

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μια απλή εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό σας να αποφασίσει αν χρειάζεστε θεραπεία.Το κολποσκόπιο είναι ένα είδος μικροσκοπίου ή μεγεθυντικού φακού που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει πιο προσεκτικά τις αλλαγές στο τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση είναι πολύ παρόμοια με την διαδικασία λήψης του ΠΑΠ τεστ. 
Κατά την κολποσκόπηση μπορεί να χρειαστεί να παρθεί βιοψία από την περιοχή ή τις περιοχές που παρουσιάζει/παρουσιάζουν κυτταρικές αλλοιώσεις τύπου CIN2 ή CIN3. Εάν τα αποτελέσματα της βιοψίας επιβεβαιώσουν την ύπαρξη CIN 2 ή CIN3 θα πρέπει να αφαιρεθεί όλη η περιοχή με τα κύτταρα που παρουσιάζουν αλλοιώσεις.

Ποιές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Αν βρεθεί ότι χρειάζεστε θεραπεία μετά την κολποσκόπηση αυτό αντιμετωπίζεται συνήθως με μικρή χειρουργική επέμβαση, ως εξωτερικός ασθενής, και δεν θα υπάρξει καμία ανάγκη για σας να παραμείνετε στο νοσοκομείο.Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα 100% επιτυχής. Όλη η περιοχή του τραχήλου που παρουσιάζει κύτταρα με δυσκαρυώτικές αλλαγές θα αφαιρεθεί από τον τράχηλο.

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png