Η ΜΗΤΡΑ
Κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης, η μήτρα υφίσταται τέτοιες μεταβολές, ώστε αφενός να διαταθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει το συνεχώς αναπτυσσόμενο έμβρυο και αφετέρου να προετοιμασθεί για τον τοκετό και την έξοδο του εμβρύου. Οι μεταβολές αυτές περιλαμβάνουν:
- Υπερτροφία του μυικού τοιχώματος
- Αυξημένη αγγείωση
- Κατάλληλη διαμόρφωση του κατώτερου τμήματος
Ο όγκος της μήτρας αυξάνεται κατἀ 1000 φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αύξηση οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών και στη διάταση της μήτρας από το αναπτυσσόμενο έμβρυο
Ο φθαρτός αποτελείται από κύτταρα του ενδομητρίου , τα οποία υπό την επίδραση της προγεστερόνης και άλλων ορμονικών διεγερτών μετατρέπονται σε φθαρτογενή κύτταρα. Στον φθαρτό παράγονται πλήθος σημαντικών ουσιών όπως:
- Ειδικές πρωτείνες της εγκυμοσύνης
Ο φθαρτός παίζει σημαντικό ρόλο για την
- Εμφύτευση και την διατήρηση του εμβρύου
- Καταστολή πρόωρων συστολών
- Ανάπτυξη και διαφοροποίηση του πλακούντα
- Έναρξη του τοκετού
- Ομαλή εξέλιξη της λοχείας
Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ
Ο ρόλος του
τραχήλου κατά την εγκυμοσύνη, αλλα και στον τοκετό σαν λειτουργικό τμήμα της μήτρας είναι σημαντικός. Ο τράχηλος της μήτρας, σε αντιθεση με το σώμα, περιέχει πολύ λίγες μυικές ίνες. Περιέχει όμως άφθονα
κολλαγόνα ινίδια (κυρίως κολλαγόνο τύπου Ι και ΙΙΙ), τα οποία αθροίζονται μεταξύ τους σε πυκνές δεσμίδες οι οποίες και δίνουν σ’αυτόν την χαρακτηριστική του σκληρότητα.
Οι μεταβολές του τραχήλου κατα την εγκυμοσύνη που συνιστούν στην ωρίμαση του είναι
- Αποσταθεροποίηση των κολλαγόνων ινιδιων λόγω της απορόφησης υγρού
- Μείωση της περιεκτικότητας σε κολλαγόνο
- Μεταβολή του στρώματος του τραχήλου το οποίο γίνεται οιδηματώδες και υπερεμικό
ΑΙΔΟΙΟ - ΚΟΛΠΟΣ - ΠΕΡΙΝΕΟ
Στη διαρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη αιμάτωση στα τοιχώματα του
κόλπου. Αυτα γίνονται πιο μαλακά και χαλαρά. Οι ίδιες μεταβολές συμβαίνουν και στο
περίνεο.
Κατα την εγκυμοσύνη παρατηρείται αυξημένη κολπική έκκριση που οφείλεται σε
- Αυξημένη υδατική διίδρωση των κολπικών τοιχωμάτων
- Αυξηση βλεννών που εκκρίνονται απο τους τραχηλικούς αδένες
- Απολιδωθέντα κολπικά κύτταρα και βακτηρίδια
Η κολπική αυτή έκκριση έχει όξινο χαρακτηρα (pH 4,5-5) λόγω της παρουσίας γαλακτικού οξέως που παράγεται απο την επίδραση των γαλακτοβακκίλων στο μεταβολισμό του γλυκογόνου των επιθηλιακών κυττάρων. Το όξινο pH συμβάλλει κατα κάποιο τρόπο στην προφύλαξη απο ανιούσα λοίμωξη.
Το
αιδοίο με την πάροδο της εγκυμοσύνης παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη αιμάτωση, γίνεται οιδηματώδες ενω μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν κιρσοί
ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ
Οι μύες των κοιλιακών τοιχωμάτων διατείνονται στη διάρκεια της εγκυμοσυνης, για να φιλοξενήσουν την αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα. Στις περισσότερες γυναίκες η αποκατάσταση είναι πλήρης.
Η διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων δημιουργεί σε πολλές γυναίκες τις χαρακτηριστικές
υποδερμικές ραβδώσεις, που οφείλονται σε ρήξη των ελαστικών ινών του δέρματος. Τέτοιες ραβδώσεις παρατηρούνται επίσης στους μηρούσ και στους μαστούς.
Ο ομφαλός γίνεται επίπεδος ή μερικες φορές προεξέχει
ΠΥΕΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Οι σύνδεσμοι της πυέλου, ιδιαίτερα οι ιερολαγόνιοι και αυτοί του ινοχόνδρινου ιστού της ηβικής σύμφυσης, χαλαρώνουν και η κινητικότητα των αρθρώσεών της ελαφρά αυξάνει στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλες αυτές οι μεταβολές αίναι αποτέλεσμα της υπεραιμίας και αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης.
ΜΑΣΤΟΙ
Οι μαστοί αυξάνονται σημαντικά σε μέγεθος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της μεταβολής των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Μετά το δευτερο τριμηνο παρατηρείται υπεραιμία στουσ μαστούς και μπορεί κανείς να δεί διατεταμένες φλεβες στους υποδόριους ιστους.