ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ (χάπι της επόμενης ημέρας)

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν σκευάσματα από δύο εταιρείες . Συνιστάται η χρήση του να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο και να αποφεύγεται η συστηματική χορήγηση. Το σκεύασμα δεν έχει δράση σε υπάρχουσα εγκυμοσύνη στο ενδομήτριο, αλλά εμποδίζει τη σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα. Η χορήγηση πρέπει να γίνεται μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την επαφή, για το ένα σκεύασμα ,· και μέχρι 72 ώρες από την επαφή ,για το άλλο σκεύασμα . Θα συνιστούσαμε τη χρήση του χαπιού σε περιπτώσεις σκισήματος του προφυλακτικού , βιασμού , ελεύθερης σεξουαλικής επαφής . Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . Μπορεί να εμφανιστούν : ναυτία , απορύθμιση του καταμήνιου κύκλου , ακανόνιστες αιμόρροιες σε ποσότητα και διάρκεια.

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΣΚΙΑ

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα δισκία που περιέχουν τεχχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεσταγόνα),τα διφασικά,τα μονοφασικά και τα micro-pills . Η δράση τους στοχεύει στη μή παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες για να καταστεί αδύνατη η γονιμοποίηση και στη δημιουργία ενός αφιλόξενου ενδομητρίου .

Εκτός της αντισυλληπτικής δράσης χορηγούνται επίσης για :

α) προεμμηνορυσιακό σύνδρομο · β) δυσμηνόρροια· γ) θεραπεία υπερανδρογοναιμίας , ακμής και υπερτρίχωσης· δ) κύστες ωοθηκών·ε) ενδομητρίωση· στ) διαταραχές περιόδου όπως : αραιομηνόρροια , μητρορραγία , μηνομητρορραγία.

Η χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων πρέπει να γίνεται από το γυναικολόγο και κατόπιν διερεύνησης από ειδικές εξετάσεις (αιματολογικές , βιοχημικές , λήψη ιστορικού). Καλό είναι η χορήγησή τους να γίνεται μέχρι την ηλικία των 30 ετών . Προϋποθέτουν την ύπαρξη σταθερής σεξουαλικής σχέσης καθώς δεν προφυλάσσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . 'Eχουν ευεργετική δράση στην προστασία έναντι του καρκίνου των ωοθηκών , του καρκίνου του ενδομητρίου , της εμφάνισης οστεοπόρωσης , ενώ γίνονται μελέτες για τη συσχέτιση με τον καρκίνο των μαστών.Πρέπει να λαμβάνεται ένα δισκίο την ημέρα για 21 ημέρες , διακοπή για 7 ημέρες και έναρξη πάλι την 8η ημέρα για άλλες 21 ημέρες κ.ο.κ.

Τα αντισυλληπτικά δισκία εφ’όσον λαμβάνονται σωστά , έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ανεπιθύμητης κύησης από όλα τα μέσα αντισύλληψης.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑ (ΣΠΙΡΑΛ) – IUD (intrauterine device)

Πρόκειται για πλαστικό αντικείμενο σε σχήμα·Τ το οποίο μπορεί να περιέχει είτε χαλκό είτε λεβονογεστρέλη (τεχνητή γυναικεία ορμόνη) . Τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα στο χώρο του ιατρείου ή εάν η γυναίκα επιθυμεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό μέθη (βραχεία αναισθησία) . Συνιστάται σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει,σε γυναίκες που είναι άνω των 30 ετών και αφού έχουν κάνει προτίστως καλλιέργεια κολπικού υγρού. Δεν συνιστάται σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή ενδοπυελικής φλεγμονής.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν επείγουσα αντισύλληψη με πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας.Εκτός αυτών το σπιράλ που περιέχει λεβονογεστρέλη χορηγείται και για σταθεροποίηση του κύκλου σε γυναίκες που έχουν μητρορραγίες . Η δράση του είναι ανοσολογική (παρουσία ξένου σώματος στην ενδομητρική κοιλότητα και ενεργοποίηση ανοσοπροστασίας) και μηχανική (εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο) . Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ

α) ανδρικό προφυλακτικό, β) γυναικείο προφυλακτικό,  γ) κολπικό-τραχηλικό διάφραγμα

 ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png